Hoe kies je de juiste muziek voor jullie bruiloft?

Op jullie trouwdag wordt er op verschillende momenten muziek gemaakt. Welke muziek kies je wanneer? Hieronder enkele tips voor muziek tijdens de ceremonie, receptie, diner en feest!

Muziek tijdens de ceremonie

Fusillade of Fun - Steve Jurvetson

Fusillade of Fun – Steve Jurvetson

Het welbekende “daar komt de bruid” klinkt ons het meest vertrouwd in de oren als dit door een machtig orgel gespeeld wordt. Dat is natuurlijk een goede keuze, maar wat als het orgel in de kerk niet bespeeld kan worden? Of als jullie in het gemeentehuis trouwen? Vaak is dan het beste alternatief om met muzikanten te werken op strijkinstrumenten, zoals viool en cello. Het voordeel hiervan is dat je geen geluidsapparatuur nodig hebt, en dat er relatief weinig plaats ingenomen wordt.

Tips:

Muziek tijdens receptie en diner

Na de ceremonie is het tijd voor de receptie, en vervolgens een diner. Of je dit voor alle gasten doet, of alleen met familie, in verreweg de meeste gevallen is live muziek een keuze die jullie trouwdag extra speciaal maakt. Denk hierbij wel aan hoe jullie dit precies willen hebben. Bij het diner heb je veel meer mogelijkheden dan bij de ceremonie, dus bedenk wat voor soort muziek jullie willen hebben. Wordt het jazz, klassiek, of een rock band die covers speelt? Muziek zet een groot deel van de sfeer, maar moet ook in de omgeving passen. Trouwen jullie in een boerderij of in een kasteel? Vergeet niet dat het diner het feest nog niet is, qua volume moet de muziek de mensen niet overstemmen. Spreek dus met de artiesten af dat het om achtergrondmuziek gaat.

Dinner Table - Nicole Abalde

Dinner Table – Nicole Abalde

Tips:

  • Kies voor live muziek
  • Bedenk welke sfeer je wilt neerzetten
  • Spreek met de artiesten af om gedempt te spelen
  • Plaats klassieke musici zonder versterking binnen

Muziek tijdens het feest

Als het feest eenmaal goed losbarst, is een DJ vaak onmisbaar. Een goede DJ draait niet alleen muziek, maar vermaakt het gezelschap en verbindt de gasten met leuke intermezzo’s. Maar natuurlijk kun je ook tijdens het feest voor live muziek kiezen: met een pop band die jullie favoriete covers speelt. Als jullie een speciaal thema bedacht hebben dan kan het leuk zijn om daarop aan te haken, bijvoorbeeld met Schotse dansen of ballroom. Met het feest heb je geen zorgen meer over het volume, waar de band komt etc. Vaak zijn hier al vaste afspraken over met de cateraar en kunnen de artiesten met hun eigen materiaal aan de slag.

Party - Chris Eccles

Party – Chris Eccles

Tips:

  • Zoek een DJ met ervaring
  • Overleg van tevoren jullie lievelingsliedjes
  • Laat ook weten wat je niet wilt hebben

Zoek je een DJ of rock band? Kijk dan eens op de website van LoveSound.

Waar kun je nog meer aan denken

Rondom de bruiloft is er ontzettend veel te regelen. Vertrouw op de kennis van anderen, vaak hebben de artiesten al meerdere malen op een bruiloft gespeeld. Zij kunnen je dus ook tips geven, en suggesties doen als het gaat om het arrangement.